Medlem #100: Leanderssons Timmer & Smide

SkogsPortalen fick nyligen sin hundrade medlem! Detta uppmärksammar vi genom en liten artikel om medlemmen i fråga, nämligen Leanderssons Timmer & Smide.

Hur kom ni in på den här yrkesbanan?

Min pappa har haft sågverk sedan 1987. Han bytte upp sig till ett enmanscirkelsågverk 1993 och legosågade två lass om dagen hela 90-talet. Sedan tog övriga verksamheten över och sågen hanns tyvärr inte med.
Jag började få förfrågningar om att legosåga när jag blev 18 år, sedan har det bara växt. Vi har egen kranbil, så det är smidigt att hämta och lämna virke. Jag köpte mig en timmersvarv för att svarva hustimmer men insåg snabbt att jag behövde mer kunskap om detta, så jag började en YH-utbildning för småskalig virkesförädling och sedan tog det fart med sågen. Tyvärr inget nämnvärt med svarven, men den startade ju det hela!

Vad är det bästa med att arbeta med trä, och har ni något favoritträslag?

Det bästa med trä är att det växer i skogen! Det växer alla dagar om året och därmed finns det mer att arbeta med hela tiden. Det bästa och det sämsta med trä är att de är ett levande material; en fröjd för ögat men kan ställa till med problem när olika årstider styr virket. Min favorit är ek, men jag tycker det vackraste vi har är alm!

Varför valde ni att gå med i SkogsPortalen?

Jag gick med i SkogsPortalen då jag vill ha kollegor i yrket samt vill synas mer så jag kan utveckla min gård och verksamhet och få en bättre lönsamhet i det jag gör.

Kommentarer